Blog

VPN

Hoe veilig is uw (buitenlandse) VPN-verbinding?

En hoe ‘gratis’ is een gratis VPN-verbinding echt?

Een VPN (virtual private netwerk) versleutelt uw internetverbinding en leidt het verkeer via een server die wordt beheerd door de VPN-provider. Deze toepassing is aantrekkelijk voor onderzoekers/rechercheurs die zich zorgen maken over hun privacy en die geen digitale sporen van zichzelf of van hun organisatie achter willen laten.

VPN’s hebben echter wel een groot nadeel voor de privacy: u laat uw hele internethistorie en zoekgedrag achter bij een meestal geheel onbekende (buitenlandse) aanbieder. Deze aanbieder is in principe vrij om uw gegevens te controleren en te verzamelen. Hoewel veel VPN-leveranciers claimen geen gegevens op te slaan, zijn er tal van voorbeelden dat er bij een rechterlijke vordering toch data tevoorschijn kwam en aan de overheid werd overhandigd. Gegevens als telefooncontacten, gebruikersgeschiedenis, foto’s en geolocatie kunnen worden verzameld, opgeslagen en zelfs worden (door)verkocht. Al deze gegevens zijn mogelijk herleidbaar tot een of enkele vaste IP-adressen van u of uw organisatie hier in Nederland.

U moet als onderzoeker dus veel vertrouwen hebben in uw VPN-aanbieder, want juist zij kunnen wél alles zien wat u online onderzoekt. Alle informatie van uw internet onderzoek wordt herleid en gaat naar hun servers om daar versleuteld te worden, althans zo hoort het.

Vraagt u zich met bovenstaande in ogenschouw nog eens af waar die gratis VPN aanbieders hun geld mee verdienen?

Weet u wie de beheerder is van uw VPN-verbinding?
Weet u waar deze (VPN) server wordt gehost?
Heeft u een verwerkersovereenkomst afgesloten met deze aanbieder?
Is uw aanbieder op een of andere manier wettelijk gecertificeerd?

Zorg ervoor dat u bovenstaande vragen kunt beantwoorden. Twijfelt u of wilt u geïnformeerd worden over hoe u en uw organisatie veilig en anoniem internet onderzoek kunnen verrichten, neem contact op of bel 085-489 12 50.

Recente berichten

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Stemklooning is een verontrustende ontwikkeling op het gebied van telefonische oplichting. Het gebruik van AI om iemands stem na te bootsen, stelt criminelen in staat om vertrouwen te winnen en slachtoffers te misleiden. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze dreiging door waakzaam te zijn, persoonlijke informatie niet zomaar te verstrekken en verificatiestappen te nemen voordat je gevoelige informatie deelt. Door bewust te zijn van stemklooning en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze nieuwe vorm van telefonische oplichting.

De groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en Digitale Opsporing

Met de groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en de integratie van AI-technologieën, ziet de toekomst van Digitale Opsporing er veelbelovend uit. Het is een spannende tijd voor de digitale opsporing en Digitale Opsporing blijft zich inzetten om hun klanten te helpen bij het oplossen van digitale misdrijven.

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.