Blog

VPN

Hoe veilig is uw (buitenlandse) VPN-verbinding?

En hoe ‘gratis’ is een gratis VPN-verbinding echt?

Een VPN (virtual private netwerk) versleutelt uw internetverbinding en leidt het verkeer via een server die wordt beheerd door de VPN-provider. Deze toepassing is aantrekkelijk voor onderzoekers/rechercheurs die zich zorgen maken over hun privacy en die geen digitale sporen van zichzelf of van hun organisatie achter willen laten.

VPN’s hebben echter wel een groot nadeel voor de privacy: u laat uw hele internethistorie en zoekgedrag achter bij een meestal geheel onbekende (buitenlandse) aanbieder. Deze aanbieder is in principe vrij om uw gegevens te controleren en te verzamelen. Hoewel veel VPN-leveranciers claimen geen gegevens op te slaan, zijn er tal van voorbeelden dat er bij een rechterlijke vordering toch data tevoorschijn kwam en aan de overheid werd overhandigd. Gegevens als telefooncontacten, gebruikersgeschiedenis, foto’s en geolocatie kunnen worden verzameld, opgeslagen en zelfs worden (door)verkocht. Al deze gegevens zijn mogelijk herleidbaar tot een of enkele vaste IP-adressen van u of uw organisatie hier in Nederland.

U moet als onderzoeker dus veel vertrouwen hebben in uw VPN-aanbieder, want juist zij kunnen wél alles zien wat u online onderzoekt. Alle informatie van uw internet onderzoek wordt herleid en gaat naar hun servers om daar versleuteld te worden, althans zo hoort het.

Vraagt u zich met bovenstaande in ogenschouw nog eens af waar die gratis VPN aanbieders hun geld mee verdienen?

Weet u wie de beheerder is van uw VPN-verbinding?
Weet u waar deze (VPN) server wordt gehost?
Heeft u een verwerkersovereenkomst afgesloten met deze aanbieder?
Is uw aanbieder op een of andere manier wettelijk gecertificeerd?

Zorg ervoor dat u bovenstaande vragen kunt beantwoorden. Twijfelt u of wilt u geïnformeerd worden over hoe u en uw organisatie veilig en anoniem internet onderzoek kunnen verrichten, neem contact op of bel 085-489 12 50.

Recente berichten

De groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en Digitale Opsporing

Met de groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en de integratie van AI-technologieën, ziet de toekomst van Digitale Opsporing er veelbelovend uit. Het is een spannende tijd voor de digitale opsporing en Digitale Opsporing blijft zich inzetten om hun klanten te helpen bij het oplossen van digitale misdrijven.

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.

Deepfake

In de media gaat het steeds vaker over deepfake: De techniek waarmee beeldmateriaal en stemgeluid van mensen in een digitale representatie kunnen worden gecreëerd en gemanipuleerd.
Waar mensen deze innovatie eerst vol bewondering aanschouwden, maakt deze bewondering steeds vaker plaats voor angst. Steeds meer mensen worden zich bewust van de gevaren van deze techniek. Zeker nu de techniek binnen ieders handbereik ligt, komen ook op juridisch vlak vragen op. Kunnen we ons beschermen tegen deepfake? Is onderzoek noodzakelijk? Kun je iemand aansprakelijk stellen als jouw gezicht gebruikt wordt in een deepfake?

Pipl

Bekende zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex doorzoeken uitsluitend het publieke clear web. Naast de open bronnen zijn er op het internet ook veel semi-gesloten bronnen te vinden. Deze bronnen zijn veelal uitsluitend toegankelijk na betaling of registratie. De...

Digitale voetafdruk

Een voorbeeld van een digitale voetafdruk Recent ontvingen we een telefoontje van een onderzoeker (iRC klant) dat ze binnen onze beveiligde omgeving toch traceerbaar zouden zijn. Dat klopt uiteraard niet, d.m.v. VPN wordt uw verbinding versleuteld en uw locatie en...

Log4Shell

We hebben het inmiddels allemaal wel voorbij horen komen: Log4J/Log4Shell, de nieuwe grote ramp van het internet. Maar wat is het nou precies? Is de paniek terecht? En wat kunnen we er zelf tegen doen? Wilt u bij toekomstige incidenten direct op de hoogte worden...

Digitale Trends

Social media De digitale wereld lijkt wel in een stroomversnelling te raken. Verschillende generaties gebruiken social media. De oudere generatie is vooral actief op Facebook, Linkedin, de “hippe” op Instagram en de jongste generatie houdt zich voornamelijk bezig met...