Blog

Veilig online winkelen: Praktische tips voor consumenten en bedrijven

In de hedendaagse digitale wereld, waar online winkelen een alledaags fenomeen is, schuilen helaas ook toenemende risico’s. Aankoopfraude, waarbij consumenten betalen voor producten die nooit worden geleverd, blijft het hele jaar door een groeiende zorg, die niet beperkt blijft tot alleen de feestdagen. Het herkennen van de kenmerken van frauduleuze webwinkels is van vitaal belang, en daarom delen we enkele praktische tips om zowel consumenten als organisaties proactief te beschermen.

Praktische tips tegen fraude:

 1. Wees alert op verdachte e-mails: Open geen e-mails die twijfelachtig lijken en klik niet zomaar op links. Cybercriminelen maken vaak gebruik van phishing-e-mails om persoonlijke informatie te verkrijgen.
 2. Controleer betrouwbare reviews: Raadpleeg reviews van de webwinkel op vertrouwde platforms. Betrouwbare recensies bieden inzicht in de ervaringen van andere consumenten.
 3. Houd apparaten up-to-date: Zorg ervoor dat je computer of smartphone voorzien is van de nieuwste software-updates. Dit versterkt de beveiliging en beschermt tegen bekende kwetsbaarheden.
 4. Mijd openbare wifi-netwerken: Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken voor gevoelige transacties. Onbeveiligde netwerken kunnen leiden tot het blootstellen van persoonlijke gegevens.
 5. Beveiligde verbinding: Zorg ervoor dat de website een beveiligde verbinding heeft, herkenbaar aan “https://” in de URL. Dit waarborgt de veilige overdracht van gegevens tijdens het winkelen.
 6. Gebruik een wachtwoordmanager: Verbeter de beveiliging van je accounts met behulp van een wachtwoordmanager. Dit helpt bij het genereren en opslaan van sterke, unieke wachtwoorden voor al je online accounts.
 7. Wees kritisch op ’te mooi om waar te zijn’ deals: Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees sceptisch en onderzoek de betrouwbaarheid van de aanbieding.
 8. Check bedrijfsinformatie: Legitieme webwinkels verstrekken duidelijke bedrijfsinformatie, inclusief contactgegevens. Controleer of de webwinkel transparant is over hun identiteit.
 9. Kies voor veilige betaalmethoden: Maak gebruik van betaalmethoden met kopersbescherming, zoals PayPal of creditcards. Deze bieden extra beveiligingslagen bij online transacties.
 10. Blijf op de hoogte van beveiligingswaarschuwingen: Houd jezelf op de hoogte van recente beveiligingswaarschuwingen en nieuws over online fraude. Dit stelt je in staat om snel te reageren op nieuwe bedreigingen en je beveiligingsmaatregelen aan te passen.

Veiligheidsmaatregelen voor organisaties:

Voor organisaties zijn de risico’s eveneens aanzienlijk. Om zich te wapenen tegen gerichte aanvallen, zijn de volgende maatregelen van essentieel belang:

 1. Phishingaudit: Investeer in een phishingaudit om de weerbaarheid van je organisatie te vergroten.
 2. Monitor domeinnamen: Houd regelmatig je domeinnamen in de gaten.
 3. Activeer 3D secure beveiliging: Versterk de beveiliging van online transacties.
 4. Controleer op kwetsbaarheden: Wees alert op potentiële kwetsbaarheden in online betaalsystemen.
 5. Cybersecurity training: Maak je team bewust van de risico’s en voorzie ze van training in cybersecurity.

In een tijd waarin waakzaamheid, kritisch denken en doordacht handelen van essentieel belang zijn, dragen zowel consumenten als organisaties gezamenlijk bij aan een feestelijk én veilig einde van het jaar. Digitale Opsporing staat klaar om u te ondersteunen. Onze uitgebreide dienstverlening omvat advies, trainingen, coaching, risicoanalyse, informatiebeveiligingstoetsing, audits, disaster recovery planning, herstel na cyberaanvallen, beleidsvaststelling (AVG/ISO27001), en advisering op alle niveaus binnen ons vakgebied. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Recente berichten

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Stemklooning is een verontrustende ontwikkeling op het gebied van telefonische oplichting. Het gebruik van AI om iemands stem na te bootsen, stelt criminelen in staat om vertrouwen te winnen en slachtoffers te misleiden. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze dreiging door waakzaam te zijn, persoonlijke informatie niet zomaar te verstrekken en verificatiestappen te nemen voordat je gevoelige informatie deelt. Door bewust te zijn van stemklooning en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze nieuwe vorm van telefonische oplichting.

De groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en Digitale Opsporing

Met de groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en de integratie van AI-technologieën, ziet de toekomst van Digitale Opsporing er veelbelovend uit. Het is een spannende tijd voor de digitale opsporing en Digitale Opsporing blijft zich inzetten om hun klanten te helpen bij het oplossen van digitale misdrijven.

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.