Blog

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Met de opkomst van geavanceerde technologieën en kunstmatige intelligentie (AI) zijn criminelen voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om mensen op te lichten. Een verontrustende ontwikkeling is de opkomst van stemklonen, een manier waarop een stem levensecht kan worden nagebootst. Deze techniek wordt gebruikt bij een vorm van telefonische oplichting. In deze blogpost zullen we verkennen wat stemklonen precies inhoudt, hoe het werkt en welke maatregelen je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen deze nieuwe vorm van oplichting.

Wat is stemklonen?

Stemklonen is een geavanceerde techniek waarbij AI wordt gebruikt om iemands stem na te bootsen. Criminelen die deze methode gebruiken, maken gebruik van vrij verkrijgbare software om een model te trainen. Dit model kan vervolgens gebruikt worden om iemand stem te reproduceren. Hierdoor kunnen ze zich voordoen als iemand anders tijdens telefoongesprekken, wat hen in staat stelt om informatie te verkrijgen, fraude te plegen of mensen te misleiden.

Hoe werkt het?

Om een stemkloon te creëren, hebben criminelen toegang nodig tot audioclips van de persoon die ze willen imiteren. Deze opnames kunnen afkomstig zijn van publieke toespraken, interviews of andere audiobronnen waarin de doelpersoon spreekt. Met behulp van geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken analyseert de AI-software de opnames om de subtiele nuances van de stem vast te leggen. Vervolgens kan de software deze gegevens gebruiken om nep-oproepen te plaatsen waarin de stem van de doelpersoon wordt nagebootst.

Met moderne technieken is een audioclip van slechts enkele seconden voldoende om de stem te klonen. Echter hoe meer audiomateriaal beschikbaar is hoe duidelijker en nauwkeuriger de kopie zal zijn. De kwaliteit van de data is net zo belangrijk als de kwantiteit: de opnames moeten bij voorkeur bestaan uit gevarieerde spraak, met een breed scala aan woorden en intonaties, en zo min mogelijk achtergrondgeluid.

Wat zijn de dreigingen van stemklonen?

Stemklonen brengt ernstige risico’s met zich mee voor telefonische communicatie en de veiligheid van individuen. Criminelen kunnen deze technologie gebruiken om zich voor te doen als collega’s, leidinggevende, bekende personen of zelfs familieleden, om zo vertrouwen te winnen en persoonlijke informatie te verkrijgen. Ze kunnen ook slachtoffers onder druk zetten om geld over te maken, persoonlijke gegevens te verstrekken of andere schadelijke acties te ondernemen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen stemklonen?

Hoewel stemklonen een geavanceerde en verontrustende technologie is, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen deze vorm van telefonische oplichting:

  1. Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie: Geef nooit persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, pincodes of financiële gegevens, aan iemand tijdens een telefoongesprek, zelfs als de persoon beweert een vertrouwde bron te zijn.
  2. Verifieer of de persoon aan de andere kant is wie hij zegt dat hij is. Als de gevraagde informatie gevoelig is, of als de gegeven opdracht vergaande gevolgen kan hebben (bijv. het overmaken van grote bedragen of het wijzigen van een rekeningnummer), probeer dan met zekerheid vast te stellen wie aan de telefoon is.
  3. Gebruik tweestapsverificatie: Schakel tweestapsverificatie in voor alle accounts die deze optie bieden, vooral voor gevoelige informatie zoals bankrekeningen. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag, zelfs als een oplichter erin slaagt om je stem na te bootsen.
  4. Wees op je hoede voor onverwachte oproepen: Als je een telefoontje ontvangt van een onbekende of een onverwachte bron, wees dan extra voorzichtig. Stel kritische of persoonlijke vragen, vraag om identificerende informatie en wees niet bang om het gesprek te beëindigen als iets niet klopt.
  5. Houd je persoonlijke gegevens privé: Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op openbare platforms, sociale media of websites. Criminelen kunnen deze informatie gebruiken om een geloofwaardiger stemkloonscenario te creëren.
  6. Verifieer belangrijke telefoontjes: Als je een belangrijk telefoontje ontvangt waarbij er gevoelige informatie wordt gedeeld of transacties worden verricht, bel dan zelf de instantie of het bedrijf terug via een officieel bekend telefoonnummer om te verifiëren of het gesprek legitiem is.
  7. Voer controlevragen in. In deze tijd met de opkomst van deepfakes, stemklonen en spoofing is het verstandig om na te denken over het invoeren van controlevragen. Spreek met collega’s, leidinggevenden en belangrijke klanten een of meerdere controlevragen af welke je kunt stellen tijdens een telefoongesprek om te verifiëren dat je met de juiste persoon spreekt.

Conclusie:

Stemklonen is een verontrustende ontwikkeling op het gebied van telefonische oplichting. Het gebruik van AI om iemands stem na te bootsen, stelt criminelen in staat om vertrouwen te winnen en slachtoffers te misleiden. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze dreiging door waakzaam te zijn, persoonlijke informatie niet zomaar te verstrekken en verificatiestappen te nemen voordat je gevoelige informatie deelt. Door bewust te zijn van stemklonen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze nieuwe vorm van telefonische oplichting.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recente berichten

Overstap van Google Chrome naar Firefox

Bijna twee maanden geleden heeft onze organisatie Google Chrome vervangen door Mozilla Firefox vanwege zorgen over privacy en de betrouwbaarheid van Firefox. Deze beslissing werd genomen om de privacy van onze medewerkers en klanten beter te beschermen, gezien de herhaalde privacyschendingen door Google. Sinds de overstap ervaren onze medewerkers een snellere browser en meer tevredenheid met de verbeterde privacybescherming.

Wat is Qhishing en hoe kun je jezelf beschermen?

Qhishing is een samensmelting van “QR-codes” en “phishing”. Het is een bedrieglijke praktijk waarbij criminelen QR-codes gebruiken om mensen naar valse websites te lokken met als doel gevoelige informatie te stelen,

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.