Blog

Pipl

Bekende zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex doorzoeken uitsluitend het publieke clear web. Naast de open bronnen zijn er op het internet ook veel semi-gesloten bronnen te vinden. Deze bronnen zijn veelal uitsluitend toegankelijk na betaling of registratie. De meest databases worden op deze wijze aangeboden.

Over Pipl

Pipl is een database met informatie over meer dan 3 miljard personen afkomstig uit open bronnen. Eenieder die nieuw is op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) zal vrij snel de personenzoekmachine aan zijn of haar toolbox willen toevoegen. De organisatie Pipl is namelijk de grootste personenzoekmachine wereldwijd! Met de zoekmachine kun jij als onderzoeker bijvoorbeeld zoeken op naam, e-mailadres, telefoonnummer of gebruikersnaam, met uitgebreide informatie over een persoon als resultaat. Zo kun je bijvoorbeeld informatie achterhalen over sociale media accounts, over contactgegevens en over werkgevers van een subject.

Waarom Pipl gebruiken

Traditionele informatiebronnen op het internet bieden een begin voor een onderzoek. Voor zoekopdrachten op consumentenniveau is het eenvoudig om een ​​naam of trefwoord in een toonaangevende zoekmachine te typen en basisinformatie te vinden. Zoekmachines indexeren echter minder dan 30% van alle (beschikbare) web inhoud. Onderzoekers hebben gewoon veel meer gegevens nodig om (recherche) zaken te onderzoeken en belangrijke verbanden te ontdekken. Pipl vult onmiddellijk de lege plekken op door verbanden te leggen tussen eenvoudige transactie- en openbare gegevens en rijke persoonlijke, professionele en demografische identiteitsinformatie.

Rechercheurs kunnen zich geen blinde vlekken veroorloven – en ze kunnen het zich niet veroorloven om urenlang op het internet te zoeken naar de details die ze nodig hebben om hun zaken op te lossen. Pipl SEARCH wordt wereldwijd gebruikt door vooraanstaande fraude analisten en onderzoekers om blinde vlekken te elimineren en zaken sneller op te lossen.

Pipl binnen IRC

Met de door Digitale Opsporing ontwikkelde ‘OSINT Toolkit’ (OTK) beschik je over de meest geavanceerde toolkit voor internet onderzoek. In deze toolkit kun je Pipl zonder registratie op een eenvoudige manier raadplegen.

Bij het zoeken in Pipl geldt, hoe meer details je over een persoon invult, hoe nauwkeuriger het zoekresultaat. Een zoekopdracht zal resulteren in een rapportage, met hierin alle gevonden personen die aan je zoekopdracht voldoen. Hierbij kan sprake zijn van een volledige match of een gedeeltelijke match. Indien er binnen de database meer personen zijn die voldoen aan je zoekopdracht, dan zal de rapportage meerdere resultaten bevatten met een maximum van 100 personen.

Meer tips of contact?

Wil je meer weten over onze iRC softwaretool? Of heb je behoefte aan ondersteuning binnen jouw onderzoek? Of wil je een van onze OSINT-trainingen volgen? Laat het ons dan vooral weten.

 

 

Recente berichten

Wat is Qhishing en hoe kun je jezelf beschermen?

Qhishing is een samensmelting van “QR-codes” en “phishing”. Het is een bedrieglijke praktijk waarbij criminelen QR-codes gebruiken om mensen naar valse websites te lokken met als doel gevoelige informatie te stelen,

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.