Niets toont de verruwing van de samenleving zo duidelijk als het gemak waarmee sommigen de meest haatdragende beledigingen en dreigementen de wereld in slingeren. Niet alleen publieke figuren worden door dreigementen beperkt in hun functie, ook ‘gewone’ sociale mediagebruikers krijgen dikwijls te maken met virulent antisemitisme, seksisme, homohaat, racisme of moslimhaat.
Niets toont de verruwing van de samenleving zo duidelijk als het gemak waarmee sommigen de meest haatdragende beledigingen en dreigementen de wereld in slingeren.
Soms bestaat de indruk dat er weinig tot niets tegen gedaan kan worden wanneer daders zich achter een anoniem account verbergen. Dat is echter een misvatting,
blijkt ook uit de zaak tegen ‘Lodewijk Dijkstra’. Terwijl de politie niet tot vervolging wilde overgaan en het account uit de lucht haalde, kon een gespecialiseerd team voor digitale opsporing bij Facebook voldoende gegevens van de dader vorderen om hem aan te houden, wat uiteindelijk tot de veroordeling van T. heeft geleid. Deze zaak heeft procedurele en organisatorische problemen blootgelegd bij politie en justitie, maar ook het vermogen om veel meer te doen om haatmisdrijven op de sociale media aan te pakken.
Heeft u hulp nodig bij het opsporen, traceren of volgen van een “haat account” of “dreigtweet” neem dan contact op met Digitale Opsporing.
Lees het artikel via https://www.cidi.nl/man-achter-haataccount-lodewijk-dijkstra-veroordeeld/