Onderzoek

Document onderzoek

Contracten, leenovereenkomsten, identiteitsbewijzen, reisdocumenten, trouwakten en aanvraagformulieren voor uitkeringen zijn voorbeelden van documenten die van grote waarde kunnen zijn voor verschillende personen. Deze documenten worden dan ook veelvuldig nagemaakt of vervalst.

Loonstrook Fraude

Fraude met loonstroken is de meest gebruikte truc  om een lening niet terug te hoeven betalen of om überhaupt een lening te krijgen. Maar ook het vervalsen van een loonstrook om bijvoorbeeld een huurcontract aan te gaan komt steeds vaker voor.

Toegevoegde cijfers, nagemaakte handtekeningen, gewijzigde teksten en doorhalingen zijn voorbeelden van manipulaties van documenten.

Met behulp van verschillende lichtbronnen en  andere technieken  is het echter mogelijk de authenticiteit van de documenten vast te stellen.

Aangebrachte wijzigingen in een document kunnen de intentie van een document compleet veranderen. Een veranderd cijfer kan immers een andere waarde aan een document geven. Met hulp van verschillende lichtbronnen kunnen deze wijzigingen echter zichtbaar gemaakt worden en de originele tekst of afbeelding op het document worden teruggevonden. Tevens kan doorgestreepte tekst worden gereconstrueerd.

Bij het onderzoek op documenten werkt Digitale Opsporing nauw samen met een erkend Forensisch Instituut.

Strafbaar onder artikel 225 Wetboek van Strafrecht

Valsheid in geschrifte is volgens het Wetboek van Strafrecht een misdrijf en financiële instellingen zijn bij constatering hiervan verplicht aangifte te doen bij de Politie. Naast aangifte, worden bewezen fraudeurs ‘EVA’ gemeld in een systeem dat wordt gebruikt door banken en verzekeraars. Een EVA-vermelding in dit systeem betekent dat Nederlandse banken en verzekeraars acht jaar lang geen zaken meer doen met deze persoon.