Blog

Malvertising: De verborgen gevaren van online advertenties

Malvertising, ofwel kwaadaardige advertenties, vormt een serieuze bedreiging voor internetgebruikers over de hele wereld. Malvertising is een tactiek waarbij kwaadwillende actoren kwaadaardige code insluiten in online advertenties, met als doel schade aan te richten aan de systemen van degenen die op de advertenties klikken. In deze blog gaan we dieper in op wat malvertising is, hoe het werkt en hoe je jezelf kunt beschermen.

Wat is malvertising?

Malvertising is een samenvoeging van de woorden ‘malicious’ (kwaadaardig) en ‘advertising’ (adverteren). Het verwijst naar het gebruik van online advertenties om malware te verspreiden. Malvertising is een vorm van cybercriminaliteit die zich richt op het exploiteren van de populariteit van online advertenties om kwaadaardige software te verspreiden.

Hoe werkt malvertising?

Het proces van malvertising kan als volgt worden samengevat:

  1. Insluiten van malware: Kwaadwillende actoren plaatsen kwaadaardige code in online advertenties. Dit kan gebeuren door advertenties te kopen op legitieme advertentieplatforms of door kwetsbaarheden in advertentiesystemen uit te buiten.
  2. Verspreiding via advertentienetwerken: Deze kwaadaardige advertenties worden vervolgens verspreid via advertentienetwerken naar verschillende websites en platforms. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
  3. Weergave aan gebruikers: Gebruikers bezoeken websites en zien deze advertenties. Ze hoeven niet eens op de advertentie te klikken om geïnfecteerd te raken. Het activeren van de advertentie kan al voldoende zijn om de malware te activeren.
  4. Infectie van apparaten: Als een gebruiker op de advertentie klikt of zelfs maar de website bezoekt waar de advertentie wordt weergegeven, kan hun apparaat worden geïnfecteerd met malware. Deze malware kan variëren van ransomware tot spyware en kan ernstige schade aanrichten aan de privacy en veiligheid van gebruikers.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen malvertising?

Het beschermen tegen malvertising vereist een combinatie van bewustzijn en beveiligingsmaatregelen:

  1. Gebruik Ad-Blockers: Ad-Blockers kunnen kwaadaardige advertenties blokkeren voordat ze worden weergegeven.
  2. Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat je besturingssysteem, browser en beveiligingssoftware altijd up-to-date zijn, aangezien updates vaak patches bevatten voor bekende kwetsbaarheden.
  3. Wees voorzichtig met klikken: Klik niet zomaar op willekeurige advertenties, vooral niet op verdachte of ongevraagde pop-ups.
  4. Installeer een antivirusprogramma: Gebruik betrouwbare antivirussoftware om je apparaat te beschermen tegen malware.
  5. Blijf bewust: Wees alert op verdachte activiteiten of gedrag van je apparaat en neem onmiddellijk actie als je vermoedt dat er iets mis is.

Malvertising blijft een voortdurende dreiging op het internet, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen gebruikers zichzelf beschermen tegen deze vorm van cybercriminaliteit. Het is belangrijk om altijd waakzaam te blijven en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in online beveiliging.

Meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Recente berichten

Wat is Qhishing en hoe kun je jezelf beschermen?

Qhishing is een samensmelting van “QR-codes” en “phishing”. Het is een bedrieglijke praktijk waarbij criminelen QR-codes gebruiken om mensen naar valse websites te lokken met als doel gevoelige informatie te stelen,

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Stemklooning is een verontrustende ontwikkeling op het gebied van telefonische oplichting. Het gebruik van AI om iemands stem na te bootsen, stelt criminelen in staat om vertrouwen te winnen en slachtoffers te misleiden. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze dreiging door waakzaam te zijn, persoonlijke informatie niet zomaar te verstrekken en verificatiestappen te nemen voordat je gevoelige informatie deelt. Door bewust te zijn van stemklooning en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze nieuwe vorm van telefonische oplichting.