Hoe veilig is de razend populaire app New Profile Pic?

Hoe veilig is de razend populaire app New Profile Pic?

De Profile Pic App is razend populair en staat momenteel op nummer één in de ranglijst van de populairste en meest gedownloade apps!

In een handomdraai een prachtige profielfoto maken voor je social media-account. Met behulp van kunstmatige intelligentie past de app de foto automatisch aan, waarna het lijkt alsof het gezicht geschilderd of getekend is.

Gratis?

Voor niets gaat de zon op, zullen we maar zeggen. Het aanbieden van een dergelijke dienst is echter bijzonder kostbaar. Zowel het ontwikkelen van de app als het draaien van de benodigde servers kost geld, en deze kosten moeten ergens terugverdiend worden.

In het geval van New Profile Pic hebben al veel beveiligingsexperts hun zorgen geuit. Dagelijks uploaden duizenden mensen hun foto’s naar de servers van New Profile Pic in ruil voor een gratis tekening. Hiervoor heeft de app onder andere toegang nodig tot alle foto’s, media en bestanden op je toestel, je camera en informatie over je wifi verbinding.  De foto’s zouden volgens de makers van de app 2 weken op hun servers bewaard worden. Dus ook nadat je je tekening hebt ontvangen blijft een kopie van je foto op hun servers staan.

Rusland?

De organisatie achter de app, Linerock Investments, is gevestigd in een appartementencomplex in Moskou naast het ministerie van defensie. Ook de website van de app was oorspronkelijk geregistreerd in Moskou, maar werd later nadat de populariteit van de app toenam, via de Britse Maagdeneilanden verhuist naar Florida.

De PR Machine van New Profile Pic is in ieder geval op volle gang door via alle kanalen hun kant van het verhaal te vertellen. Zo zou het bedrijf origineel kantoren hebben gehad in Rusland, Belarus en Oekraïne en zijn ze nu verhuisd naar Florida. Alle gegevens worden volgens de makers verwerkt op servers van Amazon en Microsoft in de VS. Over de verdere verwerking van de gegevens is echter weinig tot niets bekend.

Gezichtsherkenning?

Op dit moment is het onduidelijk wat het verdienmodel van New Profile Pic is. Feit is echter dat in het verleden organisaties vaker op grote schaal foto’s hebben verzameld om databases aan te leggen. Clearview heeft jarenlang foto’s verzameld van platforms zoals Facebook en VK om een database aan te leggen voor gezichtsherkenning. Deze software, welke de laatste tijd steeds vaker in opspraak is gekomen, wordt door overheden wereldwijd gebruikt om mensen op straat te herkennen.

In de oorlog in Oekraïne wordt veel gebruik gemaakt van gezichtsherkenningssoftware om gesneuvelde soldaten te identificeren en hun families op de hoogte te brengen. Ook gebruikt Oekraïne deze software om potentiële spionnen en saboteurs te identificeren.

Op basis van de schemerige constructie achter New Profile Pic en hun wortels in Rusland is het dan ook niet ondenkbaar dat alle informatie die de app verzameld ook gebruikt worden om een database aan te leggen. De app wordt hevig gepromoot op westerse social media en wordt volop geïnstalleerd zonder na te denken over de mogelijke consequenties. In het geval dat de app gegevens zou verzamelen ten behoeve van gezichtsherkenning, beschikken ze inmiddels waarschijnlijk al over miljoenen profielen. En eenmaal in een database kom je er nooit meer uit.

Geef jij je privacy op voor een app?

Deze app biedt een kostbare dienst volledig kosteloos aan. En om gebruik te mogen maken deel je vervolgens een verzameling aan gevoelige persoonlijke data. Ons advies zou in dit geval zijn om de app niet te installeren of te gebruiken. Ook in dit geval geldt het credo “het zeker voor het onzekere” en “waar rook is is vuur”. Je privacy is nu eenmaal een kostbaar goed. 


Scroll naar top