Blog

Het wordt tijd voor de Digital Due Diligence Analist.

Bij een Due Diligence check in ‘de boeken’ wordt er onderzoek gedaan naar de volledige bedrijfsstructuur van een relatie, haar bedrijfsactiviteiten, het bestuur en uiteindelijk de belanghebbende(n).

Due Diligence betekent letterlijk vertaald ‘verschuldigde zaken’. Het woord zegt het al. Wie bij een overname of fusie een ploegje accountants en juristen op bezoek krijgt, kan erop rekenen dat ze er alles aan zullen doen hun opdrachtgever voor onaangename verrassingen te behoeden. Het is hun taak om uit te zoeken of er na overname geen lijken uit de kast komen.

Maar ook een grondig digitaal rechercheonderzoek is essentieel als men op het punt staat een belangrijke investeringsbeslissing te nemen of een bedrijf of activiteit wenst te acquirerenw.

Recent kregen wij als bureau een specifieke opdracht. De opdrachtgever was voornemens een bedrijf over te nemen en vroeg ons een Digital Due Diligence onderzoek te verrichten naar dit bedrijf en met name de directeur/eigenaar. Saillant gegeven: Het papieren Due Diligence onderzoek had geen relevante bijzonderheden opgeleverd.

Na een social media check met onze eigen softwaretool troffen we diverse relevante internet profielen aan. Via een van deze profielen werd duidelijk dat er in 2015 nog reclame werd gemaakt voor de verhuur van drie chalets in Oostenrijk. In 2016 werden dergelijke uitingen nergens meer aangetroffen. Nader onderzoek wees uit dat er door de plaatselijke autoriteiten beslag op de drie chalets was gelegd. Deze beslaglegging was een gevolg van een belastingschuld van een tot dan toe onbekende GmbH.

Verder onderzoek met behulp van een juridisch bureau in Oostenrijk wees uit dat deze GmbH (op papier) eigendom was van de echtgenote van de directeur van het bedrijf waar het onderzoek op gericht was. Deze grote schuld in het buitenland wierp een ander licht op de werk- en handelswijze van de huidige directeur, ook omdat er een kans zou kunnen bestaan dat een verder beslag in Nederland tot de mogelijkheden zou kunnen horen.

Het ‘boekenonderzoek’ wordt steeds belangrijker bij overnames. Een online zoektocht naar eventuele onaangename erfenissen is als aanvulling dan ook niet langer een optie maar een must. Ook in het kader van het cliëntenonderzoek voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) komt u met deze werkwijze meer te weten over met wie u zakendoet. Voor de Wwft bent u verplicht een (online) onderzoek te doen voordat u een verkooptransactie of bemiddelingsopdracht uitvoert of voordat u een zakelijke overeenkomst met een cliënt sluit en diensten levert.

Het onderzoeken of opsporen door middel van internet en sociale media is echter meer dan wat ‘googlen’. Het zoeken naar bruikbare gegevens in openbare bronnen op het internet en deze ook kundig verifiëren (met bronverificatie) is een vak dat kennis en training vergt. Wereldwijd gebruikt men voor een dergelijk internet onderzoek nu vaak de afkorting OSINT.

De afkorting OSINT staat voor Open Source Intelligence en omvat de methodiek om informatie en inlichtingen in beschikbare open bronnen en semi open bronnen te herkennen en deze op een forensische wijze vast te leggen. Bij een dergelijk onderzoek maken we tevens gebruik van een softwareapplicatie die helpt om de relaties tussen personen, bedrijven, websites, netwerken en social media accounts overzichtelijk te visualiseren voor de opdrachtgever.

Wilfred van Roij

Directeur Digitale Opsporing B.V.

 

Digitale-Opsporing-digital-due-dilligence

Recente berichten

De groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en Digitale Opsporing

Met de groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en de integratie van AI-technologieën, ziet de toekomst van Digitale Opsporing er veelbelovend uit. Het is een spannende tijd voor de digitale opsporing en Digitale Opsporing blijft zich inzetten om hun klanten te helpen bij het oplossen van digitale misdrijven.

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.

Deepfake

In de media gaat het steeds vaker over deepfake: De techniek waarmee beeldmateriaal en stemgeluid van mensen in een digitale representatie kunnen worden gecreëerd en gemanipuleerd.
Waar mensen deze innovatie eerst vol bewondering aanschouwden, maakt deze bewondering steeds vaker plaats voor angst. Steeds meer mensen worden zich bewust van de gevaren van deze techniek. Zeker nu de techniek binnen ieders handbereik ligt, komen ook op juridisch vlak vragen op. Kunnen we ons beschermen tegen deepfake? Is onderzoek noodzakelijk? Kun je iemand aansprakelijk stellen als jouw gezicht gebruikt wordt in een deepfake?

Pipl

Bekende zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex doorzoeken uitsluitend het publieke clear web. Naast de open bronnen zijn er op het internet ook veel semi-gesloten bronnen te vinden. Deze bronnen zijn veelal uitsluitend toegankelijk na betaling of registratie. De...

Digitale voetafdruk

Een voorbeeld van een digitale voetafdruk Recent ontvingen we een telefoontje van een onderzoeker (iRC klant) dat ze binnen onze beveiligde omgeving toch traceerbaar zouden zijn. Dat klopt uiteraard niet, d.m.v. VPN wordt uw verbinding versleuteld en uw locatie en...

Log4Shell

We hebben het inmiddels allemaal wel voorbij horen komen: Log4J/Log4Shell, de nieuwe grote ramp van het internet. Maar wat is het nou precies? Is de paniek terecht? En wat kunnen we er zelf tegen doen? Wilt u bij toekomstige incidenten direct op de hoogte worden...

Digitale Trends

Social media De digitale wereld lijkt wel in een stroomversnelling te raken. Verschillende generaties gebruiken social media. De oudere generatie is vooral actief op Facebook, Linkedin, de “hippe” op Instagram en de jongste generatie houdt zich voornamelijk bezig met...