Blog

FININT, OSINT, SOCMINT, IMINT, HUMINT.. er bestaan nog een paar “INT’s”.

 

Tot voor kort hoorde je er nog niet veel over. Tegenwoordig is INTelligence een hoofdzaak geworden in ons dagdagelijks bestuur. Of dat nou in het management is van een grote corporate, risk analyst van een financieel instituut, bij de opsporingsdiensten of in het onderzoeksveld.
Onze informatiehonger is groter dan ooit. We verkeren ons in een maatschappij waar de informatiesnelheid en volume ongekend hoog is. Per seconde wordt er steeds meer data digitaal bijgemaakt en van het live meekijken met gebeurtenissen is de focus nu op het voorspellen van gebeurtenissen aan de hand van (vaak real time elektronische) data.

Nu er steeds meer bronnen van data bijkomen is de vraag naar datamanagement en analyse groot geworden. Het onderscheiden van data is daarbij belangrijk, zodat men de juiste data voor de juiste toepassing gebruikt. In de klaarblijkelijke gestructureerde datachaos kan men toch veel onderzoeken. Veel is beschikbaar via open bronnen. Vanuit de open bronnen kan men kennis opdoen van allerhande onderwerpen.

Als onderzoeker ben je continu op het scherpst van de snede om bij te blijven met de nieuwste technologieën, modus operandi en trends. Of je nu onderzoek moet doen in de Blockchain, de waarde van de nieuwste NFT (non-fungible-token) moet kennen, de nieuwste cryptovaluta scam moet onderzoeken en of een transactieanalyse moet doen van een onbekende crypto exchange.
Wij kunnen je op weg helpen met onderzoekstechnieken of met de kennisopbouw in je organisatie. Niet alleen de digitale techniek, maar ook het gedrag van mensen in de digitale wereld nemen wij hierbij mee, of het nou gaat om wegsluizen van geld, het verhullen of maskeren van geldstromen of hoe ransomware werkt, we staan paraat!

Cryptovaluta is misschien de nieuwste trend, blockchain de nieuwst (bekende) technologie, maar de doorontwikkelingen in de vorm van Decentralized Finance (DeFi), Smart Contracts en Virtual Assets zoals digitaal vastgoed in een virtuele wereld zijn klaar voor adaptatie. Virtuele werelden als VRChat, Second Life, Rec Room, DCS World zijn nu nog alleen maar bekend en in gebruik bij een klein deel van de bevolking. Metaverse van Facebook is niet nieuw, maar zodra de big tech companies met dit soort technologieën aan de gang gaan zullen we snel gaan zien dat het mainstream gaat worden. Een onderzoek in deze wereld is dan niet gek, informatie kan dan alleen gewonnen worden als je als onderzoeker ook echt in deze wereld stapt. Een internetbrowser zal dan echt niet meer voldoende zijn.

Wij zullen je altijd op weg kunnen helpen met deze technologieën en als je werkt in de KYC (Know Your Customer), Customer Due Diligence, Transactie Analyse, WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) Opsporing, AML (Anti-Money Laundering) Risico Analyse of gewoon benieuwd bent wat deze technologieën voor jou als bedrijf kunnen betekenen.  We werken met digitaal experts en ervaren onderzoekers.

Recente berichten

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.

Deepfake

In de media gaat het steeds vaker over deepfake: De techniek waarmee beeldmateriaal en stemgeluid van mensen in een digitale representatie kunnen worden gecreëerd en gemanipuleerd.
Waar mensen deze innovatie eerst vol bewondering aanschouwden, maakt deze bewondering steeds vaker plaats voor angst. Steeds meer mensen worden zich bewust van de gevaren van deze techniek. Zeker nu de techniek binnen ieders handbereik ligt, komen ook op juridisch vlak vragen op. Kunnen we ons beschermen tegen deepfake? Is onderzoek noodzakelijk? Kun je iemand aansprakelijk stellen als jouw gezicht gebruikt wordt in een deepfake?

Pipl

Bekende zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex doorzoeken uitsluitend het publieke clear web. Naast de open bronnen zijn er op het internet ook veel semi-gesloten bronnen te vinden. Deze bronnen zijn veelal uitsluitend toegankelijk na betaling of registratie. De...

Digitale voetafdruk

Een voorbeeld van een digitale voetafdruk Recent ontvingen we een telefoontje van een onderzoeker (iRC klant) dat ze binnen onze beveiligde omgeving toch traceerbaar zouden zijn. Dat klopt uiteraard niet, d.m.v. VPN wordt uw verbinding versleuteld en uw locatie en...

Log4Shell

We hebben het inmiddels allemaal wel voorbij horen komen: Log4J/Log4Shell, de nieuwe grote ramp van het internet. Maar wat is het nou precies? Is de paniek terecht? En wat kunnen we er zelf tegen doen? Wilt u bij toekomstige incidenten direct op de hoogte worden...

Digitale Trends

Social media De digitale wereld lijkt wel in een stroomversnelling te raken. Verschillende generaties gebruiken social media. De oudere generatie is vooral actief op Facebook, Linkedin, de “hippe” op Instagram en de jongste generatie houdt zich voornamelijk bezig met...