Blog

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

In de digitale wereld van vandaag zijn online veiligheid en privacy cruciaal. Helaas worden sommige individuen het slachtoffer van een verontrustende praktijk genaamd doxing. Doxing is het verzamelen en openbaar maken van persoonlijke informatie over een persoon zonder hun toestemming, met als doel hen te intimideren, lastig te vallen of schade toe te brengen. Gelukkig is er goed nieuws: recente wetgeving stelt doxing strafbaar en biedt slachtoffers eindelijk de bescherming die ze verdienen. Laten we dieper ingaan op deze duistere praktijk en de nieuwe wetgeving die ertegen optreedt.

Wat is Doxing en wat zijn de gevolgen?

Doxing, afgeleid van het Engelse woord “documents,” verwijst naar het publiekelijk verspreiden van persoonlijke gegevens van individuen. Dit kan variëren van basisinformatie zoals naam, adres en telefoonnummer tot gevoeligere gegevens, zoals e-mailadressen, financiële informatie, sociale-mediaprofielen en zelfs medische dossiers. Het is een schokkende inbreuk op de privacy die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de slachtoffers.

Het doel van doxing is meestal om slachtoffers te intimideren, te bedreigen of aan te vallen. Wanneer persoonlijke informatie openbaar wordt gemaakt, kunnen slachtoffers worden blootgesteld aan online stalking, haatcampagnes en zelfs fysieke bedreigingen. De impact op het welzijn van het slachtoffer kan verwoestend zijn, leidend tot angst, depressie en een gevoel van machteloosheid.

De nieuwe wetgeving

Gelukkig hebben wetgevers de ernst van doxing erkend en actie ondernomen om het te bestrijden. Met de invoering van de nieuwe wetgeving, die naar verwachting op 1 januari 2024 in werking zal treden wordt doxing als een strafbaar feit beschouwd. De wet stelt strengere straffen vast voor degenen die schuldig worden bevonden aan het plegen van doxing-gerelateerde misdaden. Dit is een belangrijke stap om slachtoffers te beschermen en potentiële daders af te schrikken.

Bescherming van slachtoffers

De nieuwe wetgeving biedt slachtoffers van doxing een juridisch kader om gerechtigheid te zoeken. Als iemand het doelwit wordt van doxing, kunnen ze nu de daders aanklagen en strengere straffen eisen voor de schade die hen is berokkend. Bovendien kunnen slachtoffers nu een beroep doen op instanties voor cyberveiligheid en rechtshandhaving voor bijstand en bescherming.

Bewustwording en preventie

Hoewel de nieuwe wetgeving een positieve stap is, is bewustwording en preventie even cruciaal in de strijd tegen doxing. Het is belangrijk dat individuen zich bewust zijn van de risico’s van het delen van hun persoonlijke gegevens online en voorzorgsmaatregelen nemen om hun privacy te beschermen. Social media-platforms en internetdienstverleners moeten ook actiever zijn in het opsporen en verwijderen van doxing-inhoud. Digitale opsporing vergroot bewustwording en leert mensen hoe ze persoonlijke informatie kunnen beschermen in de strijd tegen doxing, voor een veiligere online omgeving waar privacy wordt gerespecteerd.

Meer weten?

Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Deze training kan ook bij u op locatie gegeven worden op een datum die u zelf wilt.
Hiervoor kunt u contact opnemen met ons opleidingssecretariaat via:
e-mail: opleiding@digitaleopsporing.nl
telefoon: 085-489 1250

Recente berichten

Wat is Qhishing en hoe kun je jezelf beschermen?

Qhishing is een samensmelting van “QR-codes” en “phishing”. Het is een bedrieglijke praktijk waarbij criminelen QR-codes gebruiken om mensen naar valse websites te lokken met als doel gevoelige informatie te stelen,

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Stemklooning is een verontrustende ontwikkeling op het gebied van telefonische oplichting. Het gebruik van AI om iemands stem na te bootsen, stelt criminelen in staat om vertrouwen te winnen en slachtoffers te misleiden. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze dreiging door waakzaam te zijn, persoonlijke informatie niet zomaar te verstrekken en verificatiestappen te nemen voordat je gevoelige informatie deelt. Door bewust te zijn van stemklooning en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze nieuwe vorm van telefonische oplichting.