Download uw Facebook gegevens

Bent u ook benieuwd wat Facebook zoal over u weet? Facebook biedt gebruikers de mogelijkheid om hun gegevens te downloaden. Hoe dit werkt leggen ze uit op onderstaande pagina:

www.nl-nl.facebook.com/help/212802592074644?helpref=faq_content 

Kijk eens in de map ‘Advertenties’. Hierin bevindt zich een submap met de naam ‘Adverteerders die een contactenlijst met jouw informatie hebben geüpload’. Hierin is een lijst opgenomen met bedrijven die via Facebook informatie over u hebben ontvangen. Het betreft al gauw meer dan honderd bedrijven.

Volgens website Security.nl dient er wel een kanttekening bij geplaatst te worden. Deze kanttekening leggen ze uit in onderstaand artikel.

Facebook biedt gebruikers de mogelijkheid om hun gegevens te downloaden, maar dit archief bevat niet alle data die de sociale netwerksite over gebruikers heeft. Tijdens zijn hoorzitting voor het Amerikaanse Congres liet Facebook-oprichter Mark Zuckerberg weten dat gebruikers hun content kunnen downloaden.

Het gedownloade archief bevat onder andere status-updates, berichten, niet gepubliceerde video’s, gezichtsherkenningsgegevens, een lijst van verwijderde vrienden en andere data. Het archief bevat echter geen informatie over wat Facebook van gebruikers weet. Het gaat dan om gegevens over de browsegeschiedenis van de gebruiker, informatie over gebruikte apps, adverteerders die meer dan twee maanden geleden contactgegevens over de gebruiker naar Facebook hebben geupload en advertenties waar de gebruikers meer dan twee maanden geleden interactie mee had, zo meldt Wired.

Met name informatie die Facebook gebruikt om advertenties te tonen ontbreekt. De sociale netwerksite plaatst gebruikers in verschillende categorieën waar adverteerders gebruik van kunnen maken. Dit is onder andere gebaseerd op leeftijd, gebruikte browser of bijvoorbeeld aankopen die via bonuskaarten zijn aangeschaft. Facebook trekt ook conclusies aan de hand van stukjes informatie om te bepalen in welke van de 98 categorieën een gebruiker past.

“Het verschil tussen wat Facebook over je weet en wat het aan je ‘Download je gegevens’ toevoegt onderstreept de groeiende privacyzorgen en de beperkingen van zelfregulering”, zegt Nitasha Tiku van Wired. Ze krijgt bijval van voormalig Facebook-manager Sandy Parakilas. “Dit is een bedrijf met 40 miljard aan cash en de beste engineers ter wereld. Ze bouwen een kunstmatige intelligentie om je gedrag te voorspellen en ze kunnen je geen bestand met je browsegeschiedenis geven? Kom op zeg.”

Volgens Shoshana Zuboff, hoogleraar aan de Harvard Business School, is geheimzinnigheid de sleutel tot het institutionaliseren van surveillance-kapitalisme. Het zou zelfs een existentiële dreiging zijn als mensen begrijpen hoe de data wordt gebruikt. “Ze kunnen mensen niet laten weten ze eigenlijk doen, omdat dat echt voor de collectieve verontwaardiging kan zorgen die desastreus voor hun activiteiten zou zijn”, aldus Zuboff.

Bron: https://www.security.nl/posting/559523/Facebooks+%27Download+je+gegevens%27+bevat+niet+alle+gegevens