Blog

Digitale Trends

Social media

De digitale wereld lijkt wel in een stroomversnelling te raken. Verschillende generaties gebruiken social media.
De oudere generatie is vooral actief op Facebook, Linkedin, de “hippe” op Instagram en de jongste generatie houdt zich voornamelijk bezig met Yubo, Snapchat, Reddit, Discord, Telegram, Kik, TikTok, Tumblr, Whisper, en Omegle.
Deze platformen zijn allemaal gericht op het sociaal (communicatief) aspect. Grotendeels is het onschuldig, maar in die platvormen zijn helaas ook diverse personen te vinden met kwaadwillende intenties.

Anonimiteit & Maatschappelijke problemen

In de anonieme varianten van dit soort platformen zie je vaak een soort van ongeremdheid.
Soms positief (men praat eerder over problemen die ze offline moeilijk kunnen bespreken) maar ook negatief.
Het gaat van belaging, stalking naar exposing, van pedohunting naar eigenrichting, van heling en witwassen naar drugshandel, discriminatie en polarisering en niet te vergeten extremisme.
Rellen worden via social media gecoördineerd en beelden ervan gedeeld om iedereen op te hitsen (Hypen), waardoor het een aanzuigende werking krijgt.
Cryptovaluta en beurzen worden beïnvloed in pompgroepen (GME r/Wallstreetbets) die anonieme platformen gebruiken.
Gedragingen die je offline ook wel ziet, maar het internet is een schaalvergroter, katalysator geworden. Je krijgt een nieuw soort gedrag en dat vergt aanpassing in het veiligheidsdomein.

E-commerce & E-Criminelen

Iedereen kent de successen van Google, Bol.com, Amazon, Coolblue, Booking.com en de neergang van de klassieke fysieke winkelketens. Kopers hebben de adaptatie volledig ondergaan in de onlinewereld en iedereen is PostNL, DPD, GLS, DHL gewend in de straat. Maar niet alleen E-tailers, E-commerce organisaties zijn vooruitgegaan, bijna in hetzelfde tempo heeft de criminele wereld ook zo’n zelfde doorgang en groei meegemaakt. Denk aan de Silk road op het darkweb, Piratebay, Limewire en aanverwante platformen, sommige nog steeds levend, sommige zijn werkzaam onder een andere naam en anderen zijn alleen maar gegroeid.

Belang voor de crimineel

De anonieme sociale mediagroepen zijn van groot belang voor de crimineel (zoals een website die belangrijk is voor een e-commerce bedrijf). Denk aan de vele handelsgroepen die elk een specialiteit in de verkoop hebben op telegram; drugs, wapens, heling, zwartwerken, extremisme, hatecrimes, exposing, geldversluiering of misbruik van financiële diensten zoals money mules, swipen, bonken, cloning, carding of het kopen van een phishing panel. In enkele klikken kom je in dit soort groepen terecht. En een chatgesprek verder heb je een deal rond. Geleverd door de bekende koeriersdiensten of in persoon binnen 24 uur.
Deze anonieme handel is niet gelimiteerd aan telegram, want buiten telegram is er nog een PGP-wereld, darkweb, de gesloten whatsapp en signal groepen en de lokale clusters die als cellen van een groot netwerk werken.

Digitale Geldstromen

Betalingen? Paypal, crypto, prepaid creditcards, cadeaubonnen, waarde kaarten en het hele spoor is versluierd voor de buitenwereld. Er komt geen verdachte auto door de straat rijden, er is geen geldspoor op de bankrekening, er hoeft geen contante overdracht te zijn.
Het enige spoor wat men achterlaat is de privéchat tussen de koper en verkoper en de sporen in de social media platform die vaak op een telefoon staan. Met de moderne encryptiemethoden is het vaak moeilijk om dit soort gesprekken en signalen op te vangen.
Vele miljoenen euro’s gaan rond in het onzichtbare betaalverkeer en komen via witwasconstructies terecht in de normale wereld waar het als schoon geld verder gaat.

De toekomst van het digitaal onderzoek

Signalen? Die zijn er genoeg. Kennis over Techniques, Tactics and Procedures, TTP’s wordt voldoende opgebouwd.  Indicatoren? Zijn er ook genoeg. Middelen en tools voor bestrijding zijn er gelukkig steeds meer. De focus, capaciteit en inhaalslag is nu heel actueel. De toename van “cybercrime” is al vaak besproken maar de handel in de digitale wereld, niet zijnde cybercrime, van de crimineel is vaak onderbelicht. Wij kunnen u helpen middels onze onderzoekstool iRC en onze opleidingen om je op de juiste weg te helpen!

Bronnen/naslagwerken

https://tweakers.net/nieuws/188138/nederlandse-politie-krijgt-114-komma-5-miljoen-euro-voor-agenten-op-internet.html

https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/nieuws/2020/00-km/infographic-politiecijfers-2019-150-dpi.pdf

https://tweakers.net/nieuws/175972/politie-wil-komende-jaren-300-miljoen-euro-investeren-in-digitale-vaardigheden.html

https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/15/00-halfjaarcijfers-meer-cybercrime-en-meer-demonstraties.html

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5225519/politie-cybercrime-oplichting-whatsapp-aangifte

https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/politie-investeert-in-digitale-fitheid.html

https://www.banken.nl/nieuws/22308/drie-vragen-over-de-nieuwe-registratieplicht-voor-crypto-bedrijven

https://nos.nl/artikel/2404837-opsporingsdiensten-leggen-beslag-op-record-aan-cryptomunten

https://en.wikipedia.org/wiki/R/wallstreetbets

https://fortune.com/2021/06/11/amc-gme-stock-wallstreetbets-amc-gamestop-meme-stocks-stock-picks-reddit/

https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/15/00-criminaliteit-2020-minder-inbraak-meer-cybercrime.html

https://www.om.nl/onderwerpen/cybercrime

https://www.trouw.nl/binnenland/politie-steeds-meer-digitale-criminaliteit-in-nederland~bcb5e3b1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Recente berichten

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.

Stemklonen versus AI: Verdedig je tegen deze geraffineerde oplichtingstactiek!

Stemklooning is een verontrustende ontwikkeling op het gebied van telefonische oplichting. Het gebruik van AI om iemands stem na te bootsen, stelt criminelen in staat om vertrouwen te winnen en slachtoffers te misleiden. Het is echter mogelijk om jezelf te beschermen tegen deze dreiging door waakzaam te zijn, persoonlijke informatie niet zomaar te verstrekken en verificatiestappen te nemen voordat je gevoelige informatie deelt. Door bewust te zijn van stemklooning en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen deze nieuwe vorm van telefonische oplichting.

De groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en Digitale Opsporing

Met de groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en de integratie van AI-technologieën, ziet de toekomst van Digitale Opsporing er veelbelovend uit. Het is een spannende tijd voor de digitale opsporing en Digitale Opsporing blijft zich inzetten om hun klanten te helpen bij het oplossen van digitale misdrijven.

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.