Blog

Digitale Trends

Social media

De digitale wereld lijkt wel in een stroomversnelling te raken. Verschillende generaties gebruiken social media.
De oudere generatie is vooral actief op Facebook, Linkedin, de “hippe” op Instagram en de jongste generatie houdt zich voornamelijk bezig met Yubo, Snapchat, Reddit, Discord, Telegram, Kik, TikTok, Tumblr, Whisper, en Omegle.
Deze platformen zijn allemaal gericht op het sociaal (communicatief) aspect. Grotendeels is het onschuldig, maar in die platvormen zijn helaas ook diverse personen te vinden met kwaadwillende intenties.

Anonimiteit & Maatschappelijke problemen

In de anonieme varianten van dit soort platformen zie je vaak een soort van ongeremdheid.
Soms positief (men praat eerder over problemen die ze offline moeilijk kunnen bespreken) maar ook negatief.
Het gaat van belaging, stalking naar exposing, van pedohunting naar eigenrichting, van heling en witwassen naar drugshandel, discriminatie en polarisering en niet te vergeten extremisme.
Rellen worden via social media gecoördineerd en beelden ervan gedeeld om iedereen op te hitsen (Hypen), waardoor het een aanzuigende werking krijgt.
Cryptovaluta en beurzen worden beïnvloed in pompgroepen (GME r/Wallstreetbets) die anonieme platformen gebruiken.
Gedragingen die je offline ook wel ziet, maar het internet is een schaalvergroter, katalysator geworden. Je krijgt een nieuw soort gedrag en dat vergt aanpassing in het veiligheidsdomein.

E-commerce & E-Criminelen

Iedereen kent de successen van Google, Bol.com, Amazon, Coolblue, Booking.com en de neergang van de klassieke fysieke winkelketens. Kopers hebben de adaptatie volledig ondergaan in de onlinewereld en iedereen is PostNL, DPD, GLS, DHL gewend in de straat. Maar niet alleen E-tailers, E-commerce organisaties zijn vooruitgegaan, bijna in hetzelfde tempo heeft de criminele wereld ook zo’n zelfde doorgang en groei meegemaakt. Denk aan de Silk road op het darkweb, Piratebay, Limewire en aanverwante platformen, sommige nog steeds levend, sommige zijn werkzaam onder een andere naam en anderen zijn alleen maar gegroeid.

Belang voor de crimineel

De anonieme sociale mediagroepen zijn van groot belang voor de crimineel (zoals een website die belangrijk is voor een e-commerce bedrijf). Denk aan de vele handelsgroepen die elk een specialiteit in de verkoop hebben op telegram; drugs, wapens, heling, zwartwerken, extremisme, hatecrimes, exposing, geldversluiering of misbruik van financiële diensten zoals money mules, swipen, bonken, cloning, carding of het kopen van een phishing panel. In enkele klikken kom je in dit soort groepen terecht. En een chatgesprek verder heb je een deal rond. Geleverd door de bekende koeriersdiensten of in persoon binnen 24 uur.
Deze anonieme handel is niet gelimiteerd aan telegram, want buiten telegram is er nog een PGP-wereld, darkweb, de gesloten whatsapp en signal groepen en de lokale clusters die als cellen van een groot netwerk werken.

Digitale Geldstromen

Betalingen? Paypal, crypto, prepaid creditcards, cadeaubonnen, waarde kaarten en het hele spoor is versluierd voor de buitenwereld. Er komt geen verdachte auto door de straat rijden, er is geen geldspoor op de bankrekening, er hoeft geen contante overdracht te zijn.
Het enige spoor wat men achterlaat is de privéchat tussen de koper en verkoper en de sporen in de social media platform die vaak op een telefoon staan. Met de moderne encryptiemethoden is het vaak moeilijk om dit soort gesprekken en signalen op te vangen.
Vele miljoenen euro’s gaan rond in het onzichtbare betaalverkeer en komen via witwasconstructies terecht in de normale wereld waar het als schoon geld verder gaat.

De toekomst van het digitaal onderzoek

Signalen? Die zijn er genoeg. Kennis over Techniques, Tactics and Procedures, TTP’s wordt voldoende opgebouwd.  Indicatoren? Zijn er ook genoeg. Middelen en tools voor bestrijding zijn er gelukkig steeds meer. De focus, capaciteit en inhaalslag is nu heel actueel. De toename van “cybercrime” is al vaak besproken maar de handel in de digitale wereld, niet zijnde cybercrime, van de crimineel is vaak onderbelicht. Wij kunnen u helpen middels onze onderzoekstool iRC en onze opleidingen om je op de juiste weg te helpen!

Bronnen/naslagwerken

https://tweakers.net/nieuws/188138/nederlandse-politie-krijgt-114-komma-5-miljoen-euro-voor-agenten-op-internet.html

https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/nieuws/2020/00-km/infographic-politiecijfers-2019-150-dpi.pdf

https://tweakers.net/nieuws/175972/politie-wil-komende-jaren-300-miljoen-euro-investeren-in-digitale-vaardigheden.html

https://www.politie.nl/nieuws/2020/juli/15/00-halfjaarcijfers-meer-cybercrime-en-meer-demonstraties.html

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5225519/politie-cybercrime-oplichting-whatsapp-aangifte

https://www.politie.nl/nieuws/2020/december/1/politie-investeert-in-digitale-fitheid.html

https://www.banken.nl/nieuws/22308/drie-vragen-over-de-nieuwe-registratieplicht-voor-crypto-bedrijven

https://nos.nl/artikel/2404837-opsporingsdiensten-leggen-beslag-op-record-aan-cryptomunten

https://en.wikipedia.org/wiki/R/wallstreetbets

https://fortune.com/2021/06/11/amc-gme-stock-wallstreetbets-amc-gamestop-meme-stocks-stock-picks-reddit/

https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/15/00-criminaliteit-2020-minder-inbraak-meer-cybercrime.html

https://www.om.nl/onderwerpen/cybercrime

https://www.trouw.nl/binnenland/politie-steeds-meer-digitale-criminaliteit-in-nederland~bcb5e3b1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Recente berichten

De groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en Digitale Opsporing

Met de groeiende populariteit van particuliere recherchebureaus en de integratie van AI-technologieën, ziet de toekomst van Digitale Opsporing er veelbelovend uit. Het is een spannende tijd voor de digitale opsporing en Digitale Opsporing blijft zich inzetten om hun klanten te helpen bij het oplossen van digitale misdrijven.

Digitale Opsporing: Hoe AI de digitale recherche verandert

AI is een krachtig hulpmiddel bij digitale opsporing en verandert de manier waarop we onderzoeken uitvoeren. Bij Digitale Opsporing staan we altijd klaar om onze technologie en expertise in te zetten om u te helpen bij uw recherche-uitdagingen. Onze missie is om u de meest nauwkeurige en betrouwbare informatie te bieden en onze investering in AI zorgt ervoor dat we daarin slagen. Kies voor Digitale Opsporing voor een betrouwbare en efficiënte aanpak van uw digitale onderzoeken.

Deepfake

In de media gaat het steeds vaker over deepfake: De techniek waarmee beeldmateriaal en stemgeluid van mensen in een digitale representatie kunnen worden gecreëerd en gemanipuleerd.
Waar mensen deze innovatie eerst vol bewondering aanschouwden, maakt deze bewondering steeds vaker plaats voor angst. Steeds meer mensen worden zich bewust van de gevaren van deze techniek. Zeker nu de techniek binnen ieders handbereik ligt, komen ook op juridisch vlak vragen op. Kunnen we ons beschermen tegen deepfake? Is onderzoek noodzakelijk? Kun je iemand aansprakelijk stellen als jouw gezicht gebruikt wordt in een deepfake?

Pipl

Bekende zoekmachines zoals Google, Bing en Yandex doorzoeken uitsluitend het publieke clear web. Naast de open bronnen zijn er op het internet ook veel semi-gesloten bronnen te vinden. Deze bronnen zijn veelal uitsluitend toegankelijk na betaling of registratie. De...

Digitale voetafdruk

Een voorbeeld van een digitale voetafdruk Recent ontvingen we een telefoontje van een onderzoeker (iRC klant) dat ze binnen onze beveiligde omgeving toch traceerbaar zouden zijn. Dat klopt uiteraard niet, d.m.v. VPN wordt uw verbinding versleuteld en uw locatie en...

Log4Shell

We hebben het inmiddels allemaal wel voorbij horen komen: Log4J/Log4Shell, de nieuwe grote ramp van het internet. Maar wat is het nou precies? Is de paniek terecht? En wat kunnen we er zelf tegen doen? Wilt u bij toekomstige incidenten direct op de hoogte worden...