De moord/doodslag op Peeter Derix

Dit is een tragisch verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, waarin een man genaamd Piet (Peeter) Derix op een fatale manier om het leven kwam. Op 15 juli 1944 kwamen twee leden van de Landwacht, een hulppolitieorganisatie die geassocieerd was met de NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) en bestond uit Nederlandse collaborateurs, bij het huis van Piet Derix aan de Speulhofsbaan/hoek Spoorweg en vroegen om eieren.

Piet Derix was gedeeltelijk doof en merkte de geüniformeerde mannen voor zijn deur op. Hij dacht dat ze specifiek voor hem kwamen en besloot te vluchten zonder aarzelen. Helaas hoorde hij vermoedelijk door zijn doofheid het “halt”-geroep niet toen de mannen hem achtervolgden. Hierdoor werd hij tijdens zijn vlucht doodgeschoten. De lokale pastoor werd opgeroepen en bediende hem in het bijzijn van de Landwacht.

De geüniformeerde mannen die betrokken waren bij dit tragische incident waren een onbekend lid van de Duitse Wehrmacht, bijgestaan door twee leden van de Nederlandse Landwacht genaamd E.K.R. Nitsche en zijn collega-landwachter Seegers. Het was Nitsche die het fatale schot heeft gelost. Dit soort incidenten waren helaas niet ongebruikelijk tijdens de bezetting van Nederland door nazi-Duitsland en de collaboratie van sommige Nederlanders met de bezettingsmacht.


Piet Derix woonde op de hoek Speulhofsbaan (nu Tongerloseweg/Spoorweg) en had als bijnaam ‘Piet vaan Vief oorse Thies’.


Plaquette NS station Horst/Sevenum.

Piet Derix trouwde in 1940 te Horst met Petronella Kellenaers en werd later vader van Thijs (1940) en Leo (1943).

Advertentie van Piet Derix in de Nieuwe Venlosche courant op 18 oktober 1941.

Persberichten 1948


Gazet van Limburg 21-09-1948, Ernst Nitsche

 Limburgsch dagblad  21-09-1948

Limburgsch dagblad  22 september 1948

Limburgsch dagblad  4 oktober 1948 (niet te verwarren met de beruchte SD-er Nitsch).

Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf vestigde Ernst Nitsche zich in Heerlen waar hij trouwde (ook scheidde) en vader werd van drie kinderen. Hij overleed op 68 jarige leeftijd.

Landwachter Seegers

De betrokkene Landwachter was vermoedelijk woonachtig in Venlo, naar zijn exacte gegevens wordt nog verder onder zoek verricht

De landwacht

Aanvullende informatie over de Nederlandsche Landwacht, ook wel bekend als de Landstorm. Deze organisatie werd opgericht op 12 november 1943 en bestond voornamelijk uit NSB-leden (Nationaal-Socialistische Beweging) die waren uitgerust met jachtgeweren. Ze droegen geen uniform, maar wel rode armbanden, en kregen politietaken en -bevoegdheden toegewezen.

Bron: Nationale fotodienst, opleiding landwacht 1943

Hoewel de oorspronkelijke bedoeling van de Landwacht was om NSB-leden te beschermen vanwege toenemende aanslagen op hen, werd de organisatie in de praktijk vooral ingezet voor andere doeleinden, zoals het opsporen van illegale activiteiten, verzetsmensen en onderduikers. Na Dolle Dinsdag, toen de Duitse bezettingsmacht begon af te brokkelen, kwam de Landwacht onder de controle van Hanns Albin Rauter, de Höherer SS- und Polizeiführer in Nederland.

De Landwacht wordt herinnerd vanwege de wreedheden die sommige van haar leden begingen, waaronder diefstal, roof, afpersing, mishandeling, marteling en moord. Hierdoor werden de Landwachters intens gehaat door de bevolking. Het was een duistere periode in de Nederlandse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin collaborateurs en nazisympathisanten deelnamen aan onderdrukking en geweld tegen medeburgers en verzetsstrijders.

24 oktober 2023
W. van Roij

 

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Heemkunde Hegelsom.

Heb jij kennis van een onopgeloste zaak die aandacht verdient? Bij Digitale Opsporing zetten we ons in voor het oplossen van mysteries, waaronder vermissingszaken, adoptiezaken, locatieonderzoeken, misdrijven en zelfs cold cases uit de Tweede Wereldoorlog. Met moderne technologie en jouw hulp willen we deze raadsels ontrafelen.

Voor meer informatie en om een cold case kosteloos te melden, bezoek onze website of neem telefonisch contact op met 085-489 12 50. Wij helpen u graag verder.