Blog

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

De gevaren van het online delen van foto’s en video’s: Bescherm je privacy

In de huidige digitale wereld is het delen van foto’s en video’s op populaire sociale mediaplatforms zoals Instagram, TikTok, Facebook en YouTube een alledaagse activiteit geworden. We genieten van het delen van onze avonturen, grappige momenten en creatieve uitingen met anderen. Maar we moeten ons bewust zijn van de risico’s die hiermee gepaard gaan, vooral als het gaat om onze privacy en veiligheid.

Het is verbazingwekkend hoe kinderlijk eenvoudig het voor ervaren OSINT-onderzoekers is om op basis van deze foto’s en video’s onze locatie te achterhalen. Ze kunnen gebruikmaken van geavanceerde technieken, zoals geotagging, het analyseren van achtergrondinformatie en zelfs visuele herkenning, om nauwkeurige details over ons leven te verzamelen. Wat misschien onschuldig lijkt, kan in de verkeerde handen, leiden tot ernstige consequenties.

Vooral tijdens deze zomerperiode is het gevaarlijk om op social media te laten weten dat je op vakantie bent. Binnen een handomdraai kunnen criminelen ontdekken wie afwezig is en waar ze wonen. Het is alom bekend dat deze gegevens op de zwarte markt worden verkocht, waardoor criminele bendes hun slag kunnen slaan. Het is onze verantwoordelijkheid om onze privacy te beschermen en te voorkomen dat we een gemakkelijk doelwit worden.

Hier zijn enkele belangrijke tips om dit te voorkomen:

  1. Denk twee keer na voordat je deelt: Wees selectief met wat je online plaatst. Overweeg de mogelijke risico’s voordat je een foto of video deelt waarin je locatie of andere persoonlijke informatie te zien is.
  2. Schakel geotagging uit: Controleer de instellingen van je apparaat en sociale mediaplatforms om ervoor te zorgen dat geotagging is uitgeschakeld. Hierdoor wordt voorkomen dat je locatie onbedoeld wordt vastgelegd.
  3. Let op je achtergrond: Let goed op de details in je foto’s en video’s, zoals straatnamen, huisnummers of herkenbare kenmerken die je locatie kunnen verraden. Pas indien nodig de achtergrond aan om je privacy te waarborgen.
  4. Beperk je publiek: Overweeg om je sociale media-accounts privé te maken, zodat alleen vertrouwde mensen je foto’s en video’s kunnen bekijken. Wees voorzichtig bij het accepteren van vriendschapsverzoeken van onbekenden.
  5. Wees voorzichtig met vakantie-updates: Vermijd het delen van vakantie-updates op social media terwijl je nog weg bent. Het is beter om te wachten tot je weer thuis bent om anderen te informeren over je avonturen.

 

Als je geïnteresseerd bent in OSINT-onderzoek en meer wilt leren over het beschermen van je online privacy, overweeg dan om een cursus te volgen bij Digitale Opsporing. Wij bieden trainingen aan die je helpen bewust te worden van de risico’s en essentiële vaardigheden te ontwikkelen om jezelf en je dierbaren te beschermen in de digitale wereld. Meer weten klik hier voor het cursusaanbod.

Laten we samen streven naar een veiligere en bewustere online omgeving. Deel dit artikel met anderen, zodat we gezamenlijk de gevaren van het ondoordacht delen van foto’s en video’s kunnen verminderen.

Blijf veilig en bewust!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recente berichten

Overstap van Google Chrome naar Firefox

Bijna twee maanden geleden heeft onze organisatie Google Chrome vervangen door Mozilla Firefox vanwege zorgen over privacy en de betrouwbaarheid van Firefox. Deze beslissing werd genomen om de privacy van onze medewerkers en klanten beter te beschermen, gezien de herhaalde privacyschendingen door Google. Sinds de overstap ervaren onze medewerkers een snellere browser en meer tevredenheid met de verbeterde privacybescherming.

Wat is Qhishing en hoe kun je jezelf beschermen?

Qhishing is een samensmelting van “QR-codes” en “phishing”. Het is een bedrieglijke praktijk waarbij criminelen QR-codes gebruiken om mensen naar valse websites te lokken met als doel gevoelige informatie te stelen,

Doxing wordt aangepakt met nieuwe wetgeving

Doxing is een verontrustende praktijk die de kwetsbaarheid van onze privacy in het digitale tijdperk benadrukt. Gelukkig zijn er stappen ondernomen om doxing te bestrijden en slachtoffers beter te beschermen.

Public cloud en OSINT-onderzoek

Private cloud-oplossingen zoals iRC bieden daarentegen een veiligere en meer controleerbare omgeving voor online onderzoek, met volledige naleving van de AVG en andere privacy- en gegevensbeveiligingsnormen.