Cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven nemen toe door oorlog Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne vormt een nieuw risico voor digitale aanvallen op Nederlandse bedrijven. Het aantal cyberaanvallen vanuit dat land zal steeds verder toenemen.  Het blijft dus zaak voor Nederlandse bedrijven alert te zijn, men moet weten hoe hun eigen dreigingsbeeld eruitziet en hoe men zich voorbereid. De noodzaak hiervoor is groter dan ooit!

De fysieke en digitale oorlog zijn inmiddels volledig met elkaar verweven, met daarbij dat ene verschil: wat zich digitaal afspeelt blijft onzichtbaar. Denk niet alleen dat overheidsinstanties en militaire systemen doelwit zijn van hackers ook bedrijven zijn specifieke targets om gehackt te worden, want dit heeft rechtstreekse gevolgen voor onze economie. Het conflict onderstreept de noodzaak om je goed te beveiligen, al heeft een bedrijf dat als het goed is al gedaan. Cybercrime was er ook voordat het oorlog werd in Oekraïne. Het thema is verweven met de oorlog, maar staat ook op zichzelf.

Wie nu nog maatregelen moet treffen is aan de late kant. Tref liever maatregelen in de koude fase, dus wanneer er nog geen dreiging of crisis is. Dan heb je in elk geval de tijd om alles goed in te richten. Bedrijven dienen allereerst te zorgen voor een goede digitale basishygiëne, die onder andere bestaat uit goed wachtwoordbeleid, goede back-ups en voldoende segmentatie van de eigen IT-infrastructuur. Ook is het belangrijk om je netwerkbeveiliging regelmatig te toetsen d.m.v. een audit en het allerbelangrijkste investeer in een awareness training voor je personeel.

In deze huidige situatie wordt duidelijk hoezeer we als samenleving afhankelijk zijn van digitalisering. Nederland loopt voorop met innovatie en is daarmee actief in veel sectoren. Dat is mooi, maar het maakt diezelfde Nederlandse bedrijven ook aantrekkelijker voor cybercriminelen die bedrijfsinformatie willen stelen. Wees dus alert voor de gevaren en bereid je voor!

Digitale Opsporing is ruim 15 jaar gespecialiseerd in digitaal onderzoek en is een landelijk bekende speler in de bestrijding van cybercrime, digitaal forensisch onderzoek, fraudeonderzoek, opleidingen en software op dit gebied.
Scroll naar top