Catfish

Onze opdrachtgever heeft sinds enkele maanden een internetrelatie met een Amerikaanse dame, met Ghanese roots. Omdat betalingsverkeer tussen Amerika en Ghana niet altijd soepel verloopt vraagt zij opdrachtgever om als tussenstation te dienen bij een geldtransfer naar haar familie. Opdrachtgever gaat hiermee akkoord. Op het moment dat het bedrag van maar liefs € 37.500,- op zijn bankrekeningnummer wordt bijgeschreven, ziet hij echter andere personalia vernoemd staan dan die van zijn vriendin. Hem bekruipt een onaangenaam gevoel en vraagt Digitale Opsporing de zaak aan een nader onderzoek te onderwerpen, voordat hij dit geld doorzet naar haar familie in Ghana.

Onze onderzoekers ontdekken d.m.v. de uitvoering van internet onderzoek, dat de verzender van de som geld een 59-jarige Amerikaanse heer betreft. Ze besluiten in overleg met -en namens- opdrachtgever de Amerikaanse dame te berichten dat ze twijfelen aan haar identiteit. De dame stuurt hierop als bewijs een kopie van haar paspoort. Onderzoek met speciale software op deze kopie levert de onderzoekers wederom veel duidelijkheid. Het paspoort is vervalst en als template via het Dark Web verkregen.

Als vervolgstap wordt contact opgenomen met de 59-jarige Amerikaan. Hij blijkt in de veronderstelling te zijn een innige internetrelatie met een ‘Nederlandse dame’ te hebben. Hij heeft € 37.500.- naar ‘haar’ overgemaakt om haar te steunen in de zorg voor haar zieke dochter.

Opdrachtgever besluit de relatie met de ‘Amerikaanse dame’ te beëindigen en het geld terug te storten naar de tevens gedupeerde Amerikaanse heer. In Ghana zullen deze ‘internetcriminelen’ €37.500 moeten missen.

*Geel gemarkeerd zijn de door onze software als bewerkt aangemerkte zaken:

Scroll naar top