Blockchain Explorers

Handige links in het onderzoek naar de herkomst van cryptovaluta of naar de ontvanger in de verdere blockchain! We horen en zien steeds meer over praktijkcasussen waarin er behoefte is aan cryptovaluta onderzoek. Veel betalingen verlopen via cryptovaluta transacties na scams, oplichting en fraude, ransomware en andere soortgelijke praktijken. Door middel van spoofing, Whatsapp-fraude, afpersing, afdreiging of phishing krijgen de criminelen hun betaling in cryptovaluta.  

Het nadeel is dat na een transactie/betaling in de blockchain er een beperking in de opsporing is.
Er is geen publieke informatie bekend over een houder/eigenaar van een blockchainadres. Vorderingen kun je niet richten aan een organisatie want er is geen formele houder of beheerder van de blockchain. Het is gedecentraliseerd. Toch heeft dat dezelfde systeem zwakheden vanuit een opsporingsperspectief. Je kunt namelijk het spoor volgen van transactie naar transactie. Dit doe je in de diverse blockchain explorers die er zijn.

Versluiering en misleiding is ook een techniek die toepasbaar is in de blockchain. Het verplaatsen van virtuele valuta tussen de diverse blockchains is ook mogelijk door middel van de diverse exchanges die er bestaan. Wil je hier meer over weten, contacteer ons dan of schrijf je in voor onze opleiding Crypto en Criminaliteit in het cyberdomein. Want er zijn zeker kansen om een dader(groep) te vinden.

De volgende explorers/verkenners hebben wij hieronder opgesomd:

Bitcoin (BTC)
https://www.blockchain.com/explorer

Ethereum: (ETH)
https://etherscan.io/

Binance Coin (BNB)
https://explorer.binance.org/
https://bscscan.com/
https://etherscan.io/

TetherUS (USDT)
https://www.omniexplorer.info/
https://etherscan.io/

Solana: (SOL)
https://explorer.solana.com/

Cardano: (ADA)
https://explorer.cardano.org/en

Ripple: XRP
https://livenet.xrpl.org/

Polkadot: DOT
https://polkascan.io/

Dogecoin: DOGE
https://blockchair.com/dogecoin

Avalanche: AVAX
https://explorer.avax.network/https://avascan.info/

ERC-20 Tokens: BNB / Tether USD (USDT) / USD Coin (USDC) / HEX (HEX) / SHIBA INU (SHIB)
Binance USD (BUSD) / Matic Token (MATIC) / Crypto.com Coin (CRO)
https://etherscan.io/tokens

(NFT)
https://etherscan.io/tokens-nft1155 Mixed explorers
https://explorer.bitquery.io/
https://tokenview.com/
https://blockchair.com/

Mixed explorers
https://explorer.bitquery.io/
https://tokenview.com/
https://blockchair.com/

Buiten deze verkenners zijn er ook diverse analytische tools beschikbaar (open bronnen & betaald). Contacteer ons voor een overzicht van deze tools.

In het regeerakkoord vinden wij bijvoorbeeld onderstaande stukken:

Om in vrijheid te kunnen leven, is veiligheid een belangrijke voorwaarde. Voor effectief veiligheidsbeleid vormen preventie en repressie twee kanten van dezelfde medaille. De snelle verharding van de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit tast in toenemende mate de rechtsstaat aan en vraagt de komende jaren om een stevige en gerichte aanpak. Voor het versterken van veiligheid wordt oplopend structureel €1 miljard euro gereserveerd voor verschillende doelen, o.a. het tegengaan van ondermijning en het versterken van de politieorganisatie, de preventie-aanpak, de inlichtingendiensten en de gehele justitiële keten.

We versterken de gehele justitiële keten en de toegang tot het recht, onder meer met adequate en voorspelbare financiering in de strafrechtketen. We versterken de expertise van de aanpak van cybercriminaliteit in alle delen van strafrechtketen. Met inachtneming van de verschillende verantwoordelijkheden wordt de samenwerking tussen de politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) verder geprofessionaliseerd.

Het verdienmodel van criminelen wordt harder aangepakt door de jacht op crimineel geld te intensiveren, bijvoorbeeld met de mogelijkheid om crimineel vermogen te confisqueren wanneer veroordeling niet mogelijk is. We pakken crimineel vermogen af en geven meer prioriteit aan financiële opsporing en ‘intelligence’ om geldstromen te verstoren. Afgepakt geld of afgepakte zaken, zoals die van personen die (de herkomst van) bezit van kostbare zaken niet (fiscaal) kunnen verklaren, krijgen zoveel mogelijk een publieke bestemming, met name in de wijken die het meest lijden onder criminaliteit.

Wat wil dat zeggen?

Ook de politiek is er van bewust dat de tijd om te handelen nu is. We kunnen niet meer toekijken.
Criminelen hebben zich massaal aangepast naar digitale verdienmethoden, digitale witwasmethoden en digitale versluiering van geldstromen. Geen garageboxen meer vol met geld, maar een anonieme adres in de blockchain.

Actuele zaken:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5265886/mediamarkt-ransomware-hive-50-miljoen-dollar
https://www.politie.nl/nieuws/2021/oktober/29/11-ransomware-bende-opgerold-wegens-vernietigende-aanvallen-op-kritieke-infrastructuur.html#:~:text=Na%20de%20ransomware%20aanval%20ontving,de%20crimineel%20verkregen%20gelden%20opnamen.

Scroll naar top